Home » Blog » Inspiratie » Waarom stoppen met piekeren zo belangrijk is en wat je kan doen tegen piekeren.

Waarom stoppen met piekeren zo belangrijk is en wat je kan doen tegen piekeren.

door | 30 jan, 2022 | Inspiratie

Bijna iedereen piekert weleens. Piekeren heeft niet alleen effect op je mentale welzijn, maar ook op jouw fysieke gesteldheid. Heb je wel eens stilgestaan waarom je piekert en wat je kan doen om minder te piekeren?

Wat is piekeren
Bij piekeren denk je aan negatieve dingen en problemen zonder dat je tot een oplossing komt. Eigenlijk heeft piekeren helemaal geen zin, want het vermindert de kwaliteit van je leven. Het maakt je onrustig, gestresst en ongelukkig. Maar toch doe je het. Bij piekeren komen steeds dezelfde gedachten opnieuw terug en kan je die gedachten niet stoppen.

Waarom pieker je
Meestal pieker je over problemen die er spelen in je leven. Je hoopt deze op te lossen door erover na te denken. Je kunt piekeren over de toekomst, over het verleden, over een opmerking die iemand heeft gemaakt. Je kan zelfs piekeren over het feit dat je piekert. Je bent in de veronderstelling dat het piekeren je helpt om tot een oplossing te komen. Je weet dat piekeren eigenlijk geen zin heeft en toch doe je het.

De gevolgen van piekeren
Piekeren levert meestal niets op. Het is vaak verspilde tijd en energie. Piekeren kan vervelende gevolgen hebben. Het heeft invloed op hoe jij je voelt, je kan slechter gaan slapen, je wordt somber, depressief en/of je krijgt lichamelijke klachten.

Negatieve gevoelens
De een piekert meer en sneller dan de ander. Kan je piekergedachtes doorbreken? Mensen die snel piekeren blijven hangen in negatieve gevoelens en gedachten, vooral wanneer ze gestresst zijn.

DIT KAN JIJ DOEN OM MINDER TE PIEKEREN

1) Las een “piekermoment” in. Als jij jezelf op een vastgesteld moment toestaat om bijvoorbeeld 10 minuten alleen maar te piekeren en daarna ermee stopt, werkt dit rustgevend.

2) Laat de controle los. Realiseer dat je geen controle hebt over veel dingen in jouw leven en dat het onnodig veel energie kost om je zorgen te maken over zaken die misschien nooit gaan gebeuren.

3) Schrijf je gedachten op. Lig je langer dan 30 minuten wakker omdat er van alles door je hoofd spookt, ga dan je bed uit en schrijf op wat jou wakker houdt. Op deze manier kan jij je zorgen parkeren en kan het je ook gerust stellen om bepaalde zaken op te schrijven die je niet wilt vergeten. Daarnaast kun je inzicht krijgen over welke thema’s in je leven jij piekert.

4) Los het probleem op. Vraag jezelf af op je het probleem waarover je piekert op kunt lossen. Als het in jouw macht ligt om deze op te lossen vraag jezelf dan af wat je gedaan hebt om het op te lossen.

5) Doe een ontspanningsoefening. Span bijvoorbeeld ieder lichaamsdeel eerst aan om het vervolgens te ontspannen. Ademhalingsoefeningen kunnen ook helpend zijn. Op YouTube zijn veel oefeningen te vinden.

6) Kom in beweging. Ga wandelen of hardlopen. Op deze manier kom je uit je hoofd.

7) Neem iemand in vertrouwen. Praat met iemand die je vertrouwt over waar jij je zorgen over maakt. Door je hart te luchten kan je dingen weer in het juiste perspectief gaan zien.

Piekeren en stress versterken elkaar
Piekeren is een reactie om met stress om te gaan. Je bent ergens gestresst over en piekert over een oplossing. Als je ergens over piekert voel je je nooit ontspannen. Je piekert over zaken waar je last van hebt, waar je je zorgen over maakt. Je lichaam reageert hierop met een stressreactie en maakt het stresshormoon cortisol aan. Cortisol versterkt het piekergedrag en zo houden piekeren en stress elkaar in stand of versterken zelfs elkaar.

Laat je aanraken
Wanneer je wordt aangeraakt, komen er een aantal stoffen vrij. Dit zijn onder andere de hormonen oxytocine, dopamine en endorfine. Oxytocine (het knuffelhormoon) geeft je niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. Je spieren ontspannen zich en het brengt rust in je hoofd. Wanneer je beter in je vel zit zal je minder piekeren. Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen kijk dan op mijn website https://riaschuurman.nl/voetreflextherapie/. Je mag ook altijd contact met mij opnemen om te kijken op welke manier ik kan bijdragen aan jouw fysieke en mentale gezondheid.

Over Ria

Lang geleden ontdekte ik de kracht van aanraking van de voeten. Door de aandacht te brengen naar de voeten ga je uit je hoofd, waardoor er rust wordt gecreëerd en lichaam en geest kunnen ontspannen. Veel mensen geven weinig aandacht aan hun voeten, deze zijn vaak het ondergeschoven kindje. Wanneer zij horen dat het hele lichaam wordt weerspiegeld in de voeten en ervaren wat aanraking van de voeten met hun doet, is dit vaak een eerste stap naar een andere kijk van mensen op hun voeten.

Gerelateerde artikelen

De voordelen van ouder worden.

De voordelen van ouder worden.

Hoe ouder je wordt, hoe sneller het leven lijkt te gaan. De tijd vliegt voorbij en voordat je het weet is er weer een jaar voorbij. Ieder jaar stijgt jouw leeftijd maar op allerlei andere vlakken merk je ook dat je ouder wordt, zoals ik onder andere recent ervaarde dat ik er niet meer goed tegen kan om door te zakken tot diep in de nacht. Toch zijn er ook voordelen van ouder worden.

lees verder
Tips voor het zorgen voor jezelf in het nieuwe jaar.

Tips voor het zorgen voor jezelf in het nieuwe jaar.

Deze blog schrijf ik op een bijzondere dag. De 1e dag van het nieuwe jaar in 2022. Aan het eind van een jaar blik ik altijd terug. Hoe was het afgelopen jaar voor mij, wat heb ik gedaan en wat heeft het oude jaar mij gebracht. Maar ook wat wil ik voor het komende jaar. Een nieuwjaar voelt voor mij als een nieuw begin, een frisse start met volop kansen en niet te vergeten uitdagingen. Een van mijn intenties dit jaar is ook weer OM GOED VOOR MEZELF TE ZORGEN.

lees verder
Rust, reinheid en regelmaat.

Rust, reinheid en regelmaat.

Als je deze woorden hoort en ziet, denk je waarschijnlijk direct aan een ouderwetse uitspraak. Dat is niet gek. Want in de tijd van onze (groot)ouders waren rust, reinheid en regelmaat de drie belangrijkste pijlers bij het opvoeden van onze kinderen. Deze 3 R’s zijn nog steeds belangrijk. Niet alleen voor kinderen maar ook voor ons als volwassenen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin